Pages

Powered By Blogger

Thursday 22 January 2015

Petua Dapur.. Jom ke dapur...hehehe

Assalamualaikum... salam sejahtera...

Hari nie.. cik kak jalan2... pusing2.. jenguk2.. jumpalah sesuatu yang nak kongsi ngan korang... yang nie buat sesapa yang suke atau buat2 suke ke dapur..kikiki... bolehlah intai2 petua nie..

Jomzzz...

1. Halau semut... 

Kat rumah korang banyak semut tak..? Kat rumah cik kak ad semut kecik2 tu.. diorang kate semut batu..ntah betul ntah idak..tapi sakitnyer kalau kne gigit...adoiii...kalau dah masuk dalam bekas gula..susahla jawabnyer... ok.. jom kite tengok petuanya...
Korang masukkan beberapa keping asam gelugur (alaa.. yang korang panggil asam keping tuh...) tak pun korang boleh ambil  beberapa kuntum bung cengkih pastu korang masukkan ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih yang korang letak tu tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.. so.. korang jangan risau k.
 
2. Hilangkan Bau Cili Tumis

Kalau menumis cili mesti ada yang rase tak selesa kan.. kalau kat umah cik kak.. mesti bising mengomel, pedih mata la, berair hidung la..huhuhu... Bukan tu je, seluruh dapur malah seluruh rumah penuh ngan bau tumis cili.. owhh noo... ok, kalau nak hindarkan bau nie, jom kiter try cara nie.. Masukkan gula pasir ke dalam minyak menggoreng yang telah panas, pastu barulah korang tumis bawang dan cili tu.. InsyaAllah bau pedas dan cili tumis tu tak akan mengganggu lagi..hehe

3. Ikan tidak busuk

Bagi yang sibuk bekerja, kadang2 beli barangan dapur contohnya bahan mentah terus untuk 2-3 hari dan simpan dalam peti sejuk.. Pastu plak, tibe plak tak de elektrik menyebabkan ikan jadi busuk..hahh.. gitew situasinyer...hehe.. jadi, jangan bimbang k sebab cik kak dah jumpe jalan dan cara nak cegahnyer.. giteww... Caranya, korang amik ikan yang telah dibersihkan pastu korang gaulkan ikan tu dengan nasi sejuk dan sedikit garam. Nasi mestilah benar2 sejuk sebab nasi panas atau suam akan menyebabkan ikan busuk. Esoknya korang basuh ikan itu seperti biasa k..

4. Udang sentiasa segar

Suka makan udang tak..? Cik kak pantang udang... pantang jumpa...hahah... Ok lah.. udang mestilah nak sentiasa segar.. barulah sodap... Kalau nak udang sentiasa segar dan tak busuk, korang perahkan air asam nipisketika korang nak menyimpannya dalam peti sejuk. Cara nie boleh menjadikan udang sentiasa segar dan tahan lebih lama... boleh try k uollsss...

5. Sayur celur tetap segar

Bagi yang sukerkan ulam dan sayur yang dicelur..bleh try petua nie... cik kak pun suker... Korang campurkan sedikit minyak masak ke dalam periuk yang berisi air rebusan.. Setelah sayur2 dicelur, korang tos airnya macam biasa.. Pastu korang boleh nampak hasilnya sayur2 ini akan nampak segar dan berkilat... suker2...

Oklah.. nie jerrr yang cik kak jumpe... nanti cik kak share yang lain lagi k...
jumpe lagi ouulsss...






















No comments:

Post a Comment